Best day trips from London

De drukte van Londen kan overweldigend worden, zelfs voor de meest toegewijde inwoners – maar de handige locatie betekent dat dagtochten vanuit Londen gemakkelijk zijn voor iedereen die snel even weg wil, of het nu voor een wandeling door het platteland, een uitstapje naar zee of een cultureel uitje is.

Canterbury, Kent

De beste dagtrip vanuit Londen voor: een kleurrijke geschiedenisles vol eten in de tuin van Engeland
Hoe kom je er vanuit Londen? De directe treinverbinding van Londen St Pancras naar Canterbury West duurt slechts 53 minuten.

Er zijn prehistorische nederzettingen blootgelegd in deze hoek van Kent en het was een populaire verblijfplaats van de Romeinen, die de vroege stad omringden door een aarden wal en versterkte muren te bouwen rond 130 hectare land. Het verhaal over Canterbury dat schoolkinderen leren komt echter uit de middeleeuwen, met dank aan Chaucer.

Natuurreservaat Elmley


De beste dagtocht vanuit Londen voor: volledig opgaan in de natuur
Routebeschrijving vanuit Londen: De trein van London St Pancras International naar Swale duurt 1 uur en 50 minuten en dan is het een korte taxirit naar Elmley Nature Reserve.

Denk aan dagtochten naar Kent en je zult het eiland Sheppey waarschijnlijk meteen overslaan. Sheppey, net voor de noordkust van Kent naast de monding van de Theems, is een onooglijk, grotendeels industrieel eiland dat in eerste instantie niet de toeristische aantrekkingskracht heeft van sommige van zijn Kentse buren. Maar er ligt hier een geheim juweeltje vlak bij het vasteland: het bucolische Elmley Nature Reserve, 3.300 hectare wetlands en wildernis. Dit door een familie gerunde landgoed is een waar natuurreservaat en is de perfecte reis voor vogelaars en natuurliefhebbers. Met meer dan veertig vogelsoorten die elk jaar hun jongen grootbrengen op Elmley, zijn er prachtige wandelpaden om ze allemaal te spotten, plus de andere hazen, kikkers, libellen, koeien, woelmuizen, bijen en nog veel meer. Zodra je taxi de lange oprijlaan opdraait, zie je al snel elegante vogels zoals zilverreigers, kieviten en tureluurs vrolijk ronddartelen op het vlakke moerasland en dan ben je nog niet eens begonnen met verkennen.

Great Garden Escape, De Newt in Somerset


De beste dagtrip vanuit Londen voor: een VIP-ervaring
Hoe er te komen: De treinreis vanuit Londen Paddington duurt ongeveer 1 uur en 25 minuten.

Als je geen planningstype bent, dan is The Newt in Somerset’s Great Garden Escape een leuke georganiseerde dagtocht die het beste van het Britse platteland en zijn charmante tradities laat zien. Met een volgepakt schema dat begint op station Paddington, reizen de dagjesmensen First Class met ontbijt aan boord. Bij aankomst krijgen ze een rondleiding door de tuinen van The Newt, die in de loop van honderden jaren zijn aangelegd en nu een thuis zijn voor wilde dieren, waaronder herten en salamanders natuurlijk. Er is zelfs een mogelijkheid om het terrein met experts te verkennen, samen met een duik in de geschiedenis en tradities van Somerset. Plus een tussenstop bij de ongelooflijke Romeinse Villa Experience.

Clifton, Bristol


De beste dagtocht vanuit Londen voor: veel inpakken
Hoe kom je er vanuit Londen? De trein vanuit Londen Paddington doet er ongeveer 1 uur en 35 minuten over.

Stap uit bij Bristol Temple Meads en wandel naar Clifton, de mooiste lommerrijke buitenwijk van de stad. Rustige woonstraten worden omzoomd door mooie Georgian herenhuizen, plekjes met veel groen om doorheen te wandelen naast de geplaveide straten en een eclectische mix van onafhankelijke cafés, restaurants en winkels.

Begin met een kijkje in Clifton Arcade in het hart van Clifton Village, waar de 17 boetiekjes vol staan met snuisterijen en intrigerend antiek. Het is geen echte winkelervaring zonder een pitstop voor koffie en gebak – probeer een van de beste koffietentjes van Bristol, Spicer + Cole, of – voor een 100 procent plantaardig menu – tank bij met een plak rozen- en vanillebrood en een superfood latte in East Village Café.

Bath, Somerset


De beste dagtocht vanuit Londen voor: geschiedenis opsnuiven
Hoe kom je er vanuit Londen? De trein vanuit Londen Victoria doet er 1 uur en 20 minuten over.

Bath staat bekend om zijn geschiedenis, maar tussen de botergekleurde Georgiaanse architectuur en eeuwenoude thermale bronnen schuilt een frisse, onafhankelijke geest. Als het mooi weer is, zijn er een paar schitterende wandelroutes om uit te proberen: de 6 mijl lange Bath Skyline bijvoorbeeld is een korte wandeling vanuit het stadscentrum en voert door bossen, weiden en boomgaarden met uitzicht op de gebouwen eronder.

Het literaire erfgoed van de stad in Somerset is goed gedocumenteerd – Jane Austen is waarschijnlijk de beroemdste inwoner – en er is hier nog steeds een bloeiend netwerk van boekwinkels en literatuurfestivals, waaronder bij boekenworm Topping and Company, dat meer dan 55.000 titels op voorraad heeft. Restaurants worden gedreven door uitstekende lokale producten en seizoensgebonden ingrediënten. Ga traditioneel lunchen bij The Circus (wij raden het Wiltshire lam op twee manieren aan) of bestel bun cha bij Vietnamees Noya’s Kitchen. Ga na het eten winkelen in slimme conceptstores zoals Nām, waar antieke meubels en huishoudelijke artikelen worden verkocht die zijn samengesteld door eigenaresse Sharan Kaur, en Found, waar je kleding kunt kopen van niche-merken van over de hele wereld, of breng een middag door in wijnbar Corkage, waar je zo’n 70 flessen per glas kunt proeven.

Het Nieuwe Woud, Hampshire


De beste dagtocht vanuit Londen voor: boswandelingen en lange publunches
Hoe kom je er vanuit Londen? De trein vanuit Londen Waterloo doet er meestal ongeveer 1 uur en 45 minuten over

Met zijn paarse tapijten van heide, eeuwenoude bossen en England-of-yore dorpjes is het New Forest al heel lang een uitlaatklep voor Londenaren die de spinnenwebben en het cortisol willen wissen. Het toppunt van schoonheid is wel de herfst, wanneer de rijke kleuren door de ochtendnevel heen breken en schitteren in de middagzon. Je kunt er het beste van genieten tijdens een lange wandeling, waarbij je waarschijnlijk vrij rondlopende New Forest pony’s, vee en zelfs varkens tegenkomt, gevolgd door een stevige publunch met lokaal bier en een verwarmend houtvuur.

Neem de trein van Waterloo naar station Beaulieu Road en tank je wandeling met een pint real ale in de Drift Inn. Als je onafhankelijke winkels, cafés en stranden op je agenda hebt staan, kun je beter naar Lymington gaan, want deze anderhalf uur durende lus rond de pub aan de rand van het New Forest is zalig ruig en afgelegen. Nadat je door een gemengd mozaïek van bossen hebt gewandeld en de stilte en het weidse uitzicht over de heide in je op hebt genomen, strijk je neer in de Drift Inn voor een Hampshire rundvleesburger, schelvis met bier of de pastei van de dag (altijd iets in de trant van modderpastei met puree en jus).

Hertford, Hertfordshire


De beste dagtocht vanuit Londen voor: kroegentochten en plattelandswandelingen
Hoe kom je er vanuit Londen? De trein vanuit Finsbury Park doet er 35 minuten over

Met zijn higgledy-piggledy, pastelkleurige gebouwen en geplaveide straten serveert dit provinciestadje een stukje Engelse oudheid dat ansichtkaart-pretty genoeg is om zowel blinkende bezoekers van verder weg als vermoeide Londenaren die op zoek zijn naar frissere lucht, kortere wachtrijen en iets anders om een dagje naar te kijken tevreden te stellen. Met treinen die elk half uur rijden is het mogelijk om binnen een uur rond te marcheren op het 15e-eeuwse kasteelterrein (kijk van tevoren voor filmvoorstellingen, lezingen en evenementen), net te vissen vanuit een zanderige baai in Hartham Common of rond te dwalen in het kleine museum. Als je je ambitieus voelt, kun je vanuit Londen ook over het jaagpad langs de rivier de Lea fietsen.

Deal, Kent


De beste dagtocht vanuit Londen voor: een onopvallend uitje
Hoe kom je er vanuit Londen? De snelle trein vanaf St Pancras International doet er 1 uur en 22 minuten over

Dit heuvelachtige scharreltje van Georgiaanse straatjes verscholen achter de kust van Kent raakte in 2018 echt onze aandacht. Het heeft de bijnaam ‘het kleine zusje van Margate’ en is een veel gezelligere, plattelandsversie van zijn kunstzinnige buurman. En dat is precies de aantrekkingskracht. Deal is minder schreeuwerig dan Margate, maar er is nog steeds een spannende reeks winkels, cafés en galerieën die er de afgelopen jaren zijn bijgekomen. De kraampjes van de zaterdagmarkt zijn de moeite van het bekijken waard, maar het is het eten dat de plaatselijke bevolking elk weekend weer terugbrengt. Voor een sit-down lunch houden we van Frog and Scot, waar de chef-kok, die eerder in The Sportsman in Seasalter werkte, een dagelijks wisselend menu samenstelt op basis van hyperlokale producten. Will Greenham, oprichter van Smugglers Records (ex-zanger en gitarist van de band Cocos Lovers, die het voorprogramma van Mumford & Sons op tournee hebben verzorgd) staat aan de basis van de muziekscene van de stad en op het gebied van kunst is er Linden Hall Studio, een eigentijdse galerie in een verbouwde kapel die niet zou misstaan in Mayfair.

Lees meer: BESTE BESTEMMINGEN VOOR EEN EERSTE SOLOREIS

Whitstable, Kent


De beste dagtocht vanuit Londen voor: oesters op het strand
Hoe kom je er vanuit Londen? De trein vanuit St Pancras doet er 1 uur en 13 minuten over

Dit stadje aan de kust van Noord-Kent is niet meer het soort geheim dat het in de jaren negentig was, toen DFL’s (lokaal jargon voor Londenaren) het herontdekten en in het weekend aankwamen voor zeevruchten bij Wheelers in de hoofdstraat en pinten Kentish ale in de Old Neptune pub aan het strand. Maar het is nog steeds een sfeervolle plek om te gaan voor een dosis vitamine B12 – via een dozijn oesters – en daarna een wandeling langs de kiezelkust, waarbij je zeeforten uit de Tweede Wereldoorlog aan de overkant van de golven en zeehonden in de haven kunt zien. Er zijn genoeg plekken om te eten: vermijd de veel te dure Royal Native Oyster Stores en ga in plaats daarvan naar JoJo’s, iets verderop in Tankerton, voor makreelfilets en op de Middellandse Zee geïnspireerde kleine gerechten. Of Samphire, een bistro in Whitstable met risotto met inktvis en lamsvlees uit Romney Marsh op het menu. Er is hier ook een bloeiende micropub scene, met The Handsome Sam, The Black Dog en het grotere Twelve Taps voor hoppige experimenten. Maar ons favoriete tijdverdrijf is het ophalen van een pot kokkels en wulken van de kade, of fish and chips en oesters van The Forge shack, en deze te verorberen in de schaduw van een houten paaltje op het strand, bij voorkeur met een fles Engelse fizz bij de hand.

News Reporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *